Чорний лелека

Автор: Сергій Стельмах – науковий співробітник Яворівського НПП

Вечеріє. Сонце торкнулося вершин Розточанських пагорбів і останні його промені позолотили верхівки сосен, які щільною стіною стоять на березі лісового озера. Чудова мить згасання дня, тиша і спокій. Над водою піднімається вечірня димка, повітря з кожною миттю все більше насичується вологою прохолодою і дурманячим запахом болотяної рослинності.

Я стою над старицею, що вузькою смугою прорізала вільховий ліс, і здалеку помічаю великого чорного птаха, який низько, з повільними помахами крил летить прямо на мене. Смолисто-чорне забарвлення спини і боків, біле черево, червоний дзьоб, подібного кольору ноги.

У цей казковий час, на фоні згасаючого дня, впізнав я чорного лелеку.

У вересні чорні лелеки відлітають у теплі краї. Під час осінньої міграції невеликі зграї та поодиноких особин цих птахів можна спостерігати на Лелехівських і Янівських ставах, що у долині річки Верещиці. Лелеки зупиняються тут на відпочинок і годівлю, щоби попрямувати далі в країни Африки на зимівлю.

Лелека чорний - один із загадкових птахів нашого краю. Довжина його тіла досягає одного метра, а розмах крил удвічі більший. Гніздиться цей таємничий птах здебільшого в глухих, маловідвідуваних людиною лісах. Гнізда влаштовує на старих деревах на висоті 6-20 метрів, які використовуються птахами на протязі багатьох років і щорічно поновлюються. У кладці -  від двох до шести, частіше четверо яєць. Насиджують кладку самка і самець протягом 35-45 діб. У двохмісячному віці пташенята уже починають літати. Статевої зрілості досягають у трьохрічному віці. Живляться ці птахи лише тваринною їжею: рибою, земноводними, комахами; зрідка ловить плазунів, птахів, дрібних гризунів.

Чорний лелека веде доволі потайний спосіб життя, птах надзвичайно обережний. На відміну від білого лелеки, який селиться поряд з людиною і користується її покровом, чорний - відлюдькуватий, мовчазний і похмурий.

Лелека чорний – вид, що занесений до Червоної книги України та Європейського червоного списку, охороняється Бернською і Боннською конвенціями.

За даними третього видання Червоної книги в Україні гніздиться близько 400-450 пар цього виду. Проте останні дослідження засвідчили, що чисельність чорного лелеки в Україні є більшою. Основні регіони гніздування цього птаха - Полісся і Карпати. Гніздиться вид також в Українському Розточчі. Останніми роками чорні лелеки все частіше почали гніздитися в лісостеповій зоні

Лелека чорний важко пристосовується до господарської діяльності людини. Вирубування старих заплавних лісів, турбування птахів в час розмноження є головними причинами скорочення чисельності унікального виду. Для збереження і відтворення його популяції необхідно в місцях гніздування категорично заборонити будь які рубки лісу, обмежувати доступ людей шляхом створення заказників, заповідних урочищ, охоронних зон тощо.

Отож, хай живе, розмножується, дарує нам радість цей таємничий, гордовитий і красивий птах!

Новини

У Яворівському НПП завершено літній моніторинг диких тварин

У Яворівському національному природному парку підбито підсумки літнього моніторингу диких тварин, проведеного з використанням фотопасток. Упродовж літнього періоду зафіксовано борсука європейського, лиса рудого, сарну європейську та свиню дику. Отримані фотоматеріали підтверджують присутність цих видів на обстежених ділянках території парку. Використання фотопасток дає змогу спостерігати за тваринами у природному середовищі з мінімальним втручанням у їхнє життя. […]

  • Охорона природи

Яворівський НПП представив екоосвітню діяльність на обласному Форумі позашкілля

25 вересня 2026 року Яворівський національний природний парк долучився до обласного Форуму позашкілля у Львові. На екологічній локації зустрілися представники природоохоронних установ, педагоги та юні відвідувачі. Парк представив свій досвід роботи з дітьми через світлини проведених занять і добірку навчальних матеріалів. Відвідувачі могли дізнатися, як проходять зустрічі в еколого-просвітницькому центрі та екскурсії територією парку. Під […]

  • Екоосвіта

На території Яворівського НПП провели пероральну імунізацію диких тварин проти сказу.

Сказ залишається небезпечним вірусним захворюванням, яке становить загрозу для диких і свійських тварин, а також для людини. Одним із дієвих способів запобігання його поширенню серед тварин, яких неможливо відловити для щеплення, є пероральна імунізація. Працівники відділу державної охорони природно-заповідного фонду Яворівського національного природного парку спільно з фахівцями Івано-Франківської дільниці ветеринарної медицини провели розкладання антирабічної вакцини […]

  • Охорона природи